+46 (0)248 - 133 55 order@optileks.se

Om Optileks

Kort historik

Optileks AB grundades 1975. Den ursprungliga idén var att satsa på massproduktion av standard mineralglas, som skulle kompletteras med ett receptsliperi. Efter en kortare tid kom även glasögonbågar med, om än med en liten andel. Snart visade det sig att massproduktionen inte fick den tänkta lönsamheten och volymen. De övriga svenska glasgrossisterna var antingen dotterbolag till multinationella sliperier eller hade väl fungerande leverantörer som man inte ville lämna.
Företaget rekonstruerades 1978, man fick nya ägare samt ny vd, Åke Jansson, och nu blev receptsliperiet grunden för verksamheten. Från den första tiden måste man nämna Arne “Jerka” Ericksson, utan vars kunskaper och breda erfarenhet från branschen, företaget hade varit chanslöst i sin vilja att arbete sig in som leverantör till de svenska optikerna.

Med start 1981 genomfördes tillsammans med SIDA ett projekt i Tanzania med ett sliperi för massproduktion av mineralglas.

  • 1992 övertogs företaget av Åke Jansson i samband med ekonomiska problem hos ägaren. Idag drivs företaget av sonen, Henrik Nääs.
  • 1994 så flyttades företaget till en ny lokal i Rättvik.
  • 2004 installerades den första generationens maskinen med friformteknik i Rättvik, som en av de första i norra Europa
  • 2008 övertog Henrik posten som VD efter jobbat aktivt i firman i 8 år. Åke är numera ordförande i styrelsen och finns därmed passivt aktivt kvar i firman.
  • 2011 installerades andra generationens maskiner för friformteknik
  • 2013-2015 ny högvakuum teknik
  • 2015 CE certifierade för skyddsglasögon
  • 2015 utökades produktionslokalerna med 200kvm.
  • 2017 installerades den första generationens maskin för individualisering av färgskiftande glas

Om företaget

Optileks har ambitionen att vara ett komplett alternativ som leverantör till optiker i norden såväl som en leverantör till andra sliperier, distributörer i Europa i form av speciallösningar.
I vår portfolio finner man allt från det enklaste lagerglas till de mest avancerade produkterna man kan hitta på marknaden, individualiserade sportglas, progressiva lösningar mm. Vi jobbar med egenutvecklade designer såväl som designer från de ledande utvecklarna i världen.
Vårt sportglasprogram anses var bland det bästa på marknaden. Lösningar där vi fusionerar olika typer av optik.
Bland de tjänster vi erbjuder är så klart olika typer av ytbehandlingar – hård, antireflex och spegelbehandlingar – utvecklade, testade och verifierade för det nordiska klimatet. Inslipning och montering av glas i bågarna.
Vi gör det alla andra gör och lite till, vi kan det alla andra kan och lite till…

Dessutom erbjuder Optileks glasögonbågar från flera kända och okända tillverkare med den gemensamma nämnaren: god kvalité,

Vi samarbetar med flera olika aktörer på marknaden för att göra RX lösningar till deras bågar, Adidas, CAT, O’Neill, Silhouette, Blåkläder, Norr, Bollé med flera